Uitdagingen

Waterschappen en ATEX-Uitdagingen

Waterschappen hebben te maken met explosiegevaar door het winnen van biogas binnen de afvalwaterketen. De explosie in Raalte in 2012 heeft de watersector wakker geschud en doen inzien hoe belangrijk het is om de juiste aandacht aan explosierisico’s te besteden. Om de ATEX-borging binnen de waterschappen beter georganiseerd te krijgen, is in 2018 de Arbocatalogus ‘Explosieveiligheid sector waterschappen deel 8’ in het leven geroepen.

Uitdaging

Ondanks een beter besef van de risico’s, blijft het voor waterschappen een uitdaging om op termijn de benodigde aandacht hiervoor vast te houden. ATEX is niet direct een populair onderwerp bij de verschillende betrokken rollen van het waterschap. Het wordt niet gezien als een onderdeel van het werk, maar als een taak die de medewerker erbij moet oppakken. In de praktijk zien we dat ATEX vaak bij enkele personen binnen de organisatie komt te liggen. Daarnaast kan een grote afhankelijkheid van externe personen of partijen bestaan. De uitdaging die er ligt, is om als waterschap zelf in control te zijn en ATEX praktisch en eenvoudig te verankeren binnen alle lagen van de eigen organisatie.

Inrichten ATEX

Om zelf de controle in handen te krijgen, is het belangrijk om binnen de organisatie een eenduidig beeld te vormen over de ATEX-borging. Met elkaar bepalen wat al goed is, welke uitdagingen er liggen en de voortgang bewaken. Door de processen zelf te beheersen, zijn de verbeterstappen realistisch en duurzaam. Meer nog dan wanneer de organisatie alleen blind vaart op de ATEX-richtlijn, de arbocatalogus of het advies van een externe deskundige.

Het is belangrijk om ATEX te borgen vanuit de eigen context van het waterschap. Oftewel binnen eigen beleid, cultuur, risico’s, rollen en mensen, processen, procedures en systemen. Dit geeft duidelijkheid over de taken en verantwoordelijkheden van elke medewerker die direct of indirect invloed uitoefent op explosieveiligheid. Binnen de waterschappen hechten de medewerkers veel waarde aan deze duidelijkheid.

Deze aanpak voorkomt dat ATEX naast de organisatie komt te staan en altijd geforceerde aandacht vraagt vanuit een ATEX-coördinator, ATEX-team en of ATEX-deskundige.

De rol van ZAAM

Wanneer een waterschap kiest voor de juiste positionering en duurzame borging van ATEX, kan ZAAM voor de organisatie van betekenis zijn bij:

  • het inrichten en opstellen van een ATEX-beleid, dashboard, monitoring en ATEX-jaarplan.
  • het uitvoeren van ATEX-audit/ATEX-gapanalyse.
  • het borgen van ATEX binnen bestaande processen en procedures, in lijn met de Asset management gedachte.
  • het inrichten van ATEX-deskundigheid en verantwoordelijkheid met betrekking tot de ATEX- aanwijsstructuur en een opleidingsplan op maat.
  • het begeleiden en ondersteunen van een ATEX-verantwoordelijke, ATEX-coördinator of ATEX-team.
  • het opleiden, aanbieden van toolboxen, e-learning, poortinstructie op maat.
  • het beoordelen en optimaliseren van het EVD-beheer.

Herkenbaar? Wat zijn jullie uitdagingen?

ZAAM denkt graag mee over oplossingen. Interesse? Neem contact met ons op